28.12.2022 |

Mõned alistused töötavad suurema tõenäosusega

Mulle meeldib kasutada tehnikaid, mis töötavad suurema tõenäosusega ja on turvalised (mulle ja partnerile).

Olen märganud, et algajatele valmistab pettumust, kui asjad ei õnnestu. Aga, mulle tundub, et enamasti ei mõelda, kui suur on tõenäosus, et asjad üldse õnnestuvad.

High Percentage Martial Arts (HPMA) tegi väikese ülevaate alistustest võistlustel. 51% kõikidest alistustest moodustasid rnc, triangle ja armbar. Valgetel vöödel isegi 61%. Seega, kui sa tahad rohkem õnnestuda, siis võimalik, et tasub alustuseks töötada nende kolme asja kallal. Mina tegelen juba mõnda aega süsteemselt jalgadega kolmnurkkägistusega (triangle) – igal võimalusel, gi ja nogi, igast asendist (pealt, alt, seljatagant, küljelt, inverted, reverse, käsi sees, käsi väljas jne). Kuna see on kõrge õnnestumise määraga alistus, mida saab teha paljudest asenditest, siis juhtumisi… mul on suhteliselt(!) palju alistusi 🙂 See ei tähenda kindlasti, et mul on palju alistusi.

Kuigi armbar on number üks (võistlustel tehtud alistustest), siis armbari ma väga palju ei ole tahtnud teha. Nimelt, tegin algkursusel ühele treeningpartnerile armbariga väga haiget ja pärast seda ma ei ole tahtnud kellegi küünarliigestega (võimalusel) mingit tegemist teha. Aga, mulle jällegi meeldib, kui mind sirge käelukuga rünnatakse, sest see annab suure õnnestumise tõenäosuse vastasele (+ motivatsiooni ja rõõmu). Mulle avaneb võimalus harjutada põgenemist. Selle tulemusena – kui ma suudan kaitsta ja põgeneda kohast, mis kõige suurema tõenäosusega õnnestub, siis ma võtan väga suure tüki vastase mängust ära 🙂

Kas on üldse mõistlik oodata, et alistus (submission attempt) õnnestub? Ei. HPMA väike analüüs näitas, et valgetel vöödel – alumisest asendist (bottom) ebaõnnestub 84% katsetest, peamisest asendist ebaõnnestub 65% katsetest. See, et alistus ebaõnnestub, ongi tavaline. See, kui alistus õnnestub, on suur kordaminek. Cross collar choke näiteks õnnestub valgetel vöödel 0.5% kordadest ehk 1/200 🙂

Ma arvan, et selline mõistlike ootuste kujundamise teooria on rakendatav ka kõigele muule – sweeps, escapes, defence, takedowns, guard pass/retention jne. Näiteks, mõistlik on tegeleda armbar‘i ja triangle‘i kaitse ja põgenemisega, sest need alistused kipuvad suurema tõenäosusega õnnestuma.

Vaata ka: The Submission Tier List…. Which BJJ Subs Work The Best??

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

BJJ Blog Proudly powered by WordPress Kui sa oled jõudnud siia lugema, siis infoks, et see on mu väike SEO eksperiment proovimaks, kas ma saan teha paremat sisu, kui see, mis on juba olemas ja selle Google'is kenasti rank'ima. Mitmes alustamisest rääkivas podcastis, mida kuulasin, jõuti selleni, et klubi valik tehakse Google otsingu põhjal ja ehk see leht aitab ka selle valiku tegemisel (kui see muidugi rankib). Ma olen ühe korra (2000ndate keskel) aidanud natuke Tartu tõstesportlasi meediaga ja jõudsime kenasti pildile. Proovin kas tuleb välja seda korrata :) Miks kohe oma domeen? .eu domeen on 10 aastaks 10 eur+km. Miks mitte? Domeen registreeritud: 13.11.21. ~600 külastajat kuus.