Brasiilia jiu-jitsu

Brasiilia jiu-jitsu (edaspidi ka jiu-jitsu, bjj) on võitlusspordiala, kus keskendutakse maasvõitlusele. Võitluse eesmärk on domineeriva asendi saavutamine ning vastase alistamine domineeriva asendi, kägistuse või liigeslukuga.viide

Pilt no-gi jiu-jitsu treeningult. Treener Liisi Vaht nätamas üht kolmnurkkägistustest, mida saab teha jalgadega. Foto: 3D treening

Jiu-jitsu on tõetruu ja eluline, mis tähendab, et see on päriselt ka rakendatav reaalelulistes olukordades. Näiteks, kui UFC matš (reaalelulisele võitlusele ehk kõige lähem näide) lõppeb alistusega, siis sündmuste kulg ongi enamasti bjj’st tuttav domineeriva asendi saavutamine vastase üle, millele järgneb vastase alistamine läbi liigeseluku või kägistuse.

Brasiilia jiu-jitsu treeningud on lõbusad, ohutud ja pakuvad mõnusaid väljakutseid nii kehale kui ka meelele.viide Kuna jiu-jitsus ei ole rõhk kõrge kaarega heidetel ja puuduvad löögid, siis saab seda spordiala harrastada kõrge elueani.viide Näiteks vaata lehe lõpus toodud videosid.

Gi ja no-gi brasiilia jiu-jitsu

Bjj’d saab rõivastuse (ja sellest tulenevate tehnikate) põhjal jagada kahte kategooriasse: gi ja no-gi.

Gi ehk kimono – see tähendab, et kimono on seljas. No-gi tähendab, et gi asemel on seljas tavaliselt lühikesed püksid ja liibuv särk (rashguard). Ka bjj võistlustel – näiteks IBJJF – on gi ja nogi arvestus. Nogi brasiilia jiu-jitsu puhul on eesti keeles kasutusel ka tähis lukumaadlus.

Algkursused on tavaliselt nogi, sest siis ei ole vaja algajal kohe mingit spordivarustust hankida. Mingis etapis jõutakse paratamatult ka gi selga panemiseni. Üks tuntumaid no-gi bjj klubisid on Eddie Bravo asutatud 10th Planet.

Gi bjj (ma tegelt ei tea, kas nii saab seda nimetada) on traditsioonilisem, mõnede arvates ka huvitavam, kuna tehnikaid on gi’ga palju rohkem. Korraliku täiskasvanu gi komplekti hind on umbes 70-100 eurot. Erinevad tootjad olen kodulehe paremas servas välja toonud. Gi brände ja kujundusi on väga erinevaid, nii et igaüks leiab kindlasti endale meeldiva 🙂

Kus saab Eestis jiu-jitsut harrastada

Kodulehe paremas servas on välja toodud Eestis tegutsevad bjj klubid. Hetkel on klubid olemas Tallinnas, Tartus ja Haapsalus.

Kellele sobib

Enda kogemusest saan öelda, et jiu-jitsu treeningud sobivad kõigile. Meie grupis on samal ajal olnud üle 2 m pikkuseid ja 120 kg kaaluvaid mehi ja noh… oluliselt pisemaid naisi. Ma ise olen ka pigem pisike. Samuti on noori (16-17) ja oluliselt vanemaid inimesi (50+).

Kui jiu-jitsuga alustasin, siis olin päris väsinud juba 30 minutiga (sest ei osanud enda vormi väga hinnata ja “laiselda”) aga see vastupidavusaeg aina pikeneb päris kiirelt 🙂 Üksteisega ja partneri heaoluga arvestatakse väga hästi.

Treeningu tempo saad valida ise endale sobiva. Võid toimetada keel vestil ja kõike teha maksimaalse pingutusega. Aga on võimalik ka heas mõttes viilida ja laiselda ja näiteks “tellida” vastaselt lihtsalt vähem vastupanu. See kõik on fine.

Kuidas see spordiala välja näeb

Kui gi on seljas, siis Brasiilia jiu-jitsu võib trennis välja näha umbes selline lõbus müramine. Hayabusa on spordiriiete firma, mitte selle tüübi nimi, kes kommenteerib 🙂

Naiste roll ilma gi-ta võib olla näiteks selline. Gezary Matuda on BJJ blackbelt, 5x maailmameister.

Kui tahad veel rohkem vaadata, siis näiteks Youtube’i kanalid Pedigo Submission Fighting, Polaris Professional Jiu Jitsu Invitational, FloGrappling, Eddie Bravo 10th Planet Jiu-Jitsu on lahedad.

Hästi palju pikki ja kvaliteetseid seminari videosid leiad BJJ Globetrotters in Action youtube’i kanalilt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

BJJ Blog Proudly powered by WordPress Kui sa oled jõudnud siia lugema, siis infoks, et see on mu väike SEO eksperiment proovimaks, kas ma saan teha paremat sisu, kui see, mis on juba olemas ja selle Google'is kenasti rank'ima. Mitmes alustamisest rääkivas podcastis, mida kuulasin, jõuti selleni, et klubi valik tehakse Google otsingu põhjal ja ehk see leht aitab ka selle valiku tegemisel (kui see muidugi rankib). Ma olen ühe korra (2000ndate keskel) aidanud natuke Tartu tõstesportlasi meediaga ja jõudsime kenasti pildile. Proovin kas tuleb välja seda korrata :) Miks kohe oma domeen? .eu domeen on 10 aastaks 10 eur+km. Miks mitte? Domeen registreeritud: 13.11.21. ~600 külastajat kuus.